Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA HISTORIA ARTIUM - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   PARTICIPAREA ARHITECȚILOR, SCULPTORILOR ȘI ANTREPRENORILOR ITALIENI LA CONSTRUIREA ÎN ROMÂNIA INTERBELICĂ A MONUMENTELOR EROILOR CĂZUȚI ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL / LA PARTECIPAZIONE DEGLI ARCHITETTI, SCULTORI E IMPRESARI ITALIANI ALLA COSTRUZIONE DEI MONUMENTI AI CADUTI DELLA GRANDE GUERRA NELLA ROMANIA INTERBELLICA.

Autori:  PAOLO TOMASELLA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbhistart.2021.06
Published Online: 2021-12-30
Published Print: 2021-12-30
pp. 155-179

VIEW PDF

FULL PDF

Participarea arhitecților, sculptorilor și antreprenorilor italieni la construirea în România interbelică a monumentelor eroilor căzuți în primul război mondial. Migrația sezonieră sau permanentă din regiunile italiene în România, în secolele XIX și XX, a implicat un număr variabil de muncitori necalificați dar, de asemenea, și de personalități (artiști și sculptori), mulți venețieni și friulani, care au lăsat dovezi clare, tangibile, ale șederii și rezultatelor trudei lor pe teritoriul românesc. Odată cu sfârșitul Primului Război Mondial și cu înfăptuirea României Mari, nevoia de a construi monumente comemorative dedicate celor căzuți în luptele pentru întregirea țării s-a făcut simțită în toată țara. Sculptorii și antreprenorii din Veneto și Friuli au fost printre protagoniștii acestui proces de instituționalizare a memoriei. Este de semnalat, în privința sculpturii, prezența in România a artiștilor Ettore Ferrari și Raffaello Romanelli; la materializarea proiectelor de cinstire a memoriei eroilor din Primul Război Mondial și-au adus o contribuție deloc de neglijat antreprenorii și meșterii pietrari italieni: Giovanni Battista De Nicolò, Victor și Giovanni Mezzarobba. Implicarea pe plan artistic și edilitar a italienilor stabiliți în România s-a dovedit importantă în privința edificării monumentelor de for public din multe orașe din spațiul românesc. În rândul cioplitorilor în piatră de origine friulană rezidenți în România, un rol deosebit l-a avut Vincenzo Puschiasis (1874–1941), sculptor stabilit la Piatra Neamț în 1899. Puschiasis s-a impus în România nu numai pe plan local, dar și național, prin numărul mare și calitatea monumentelor ridicate pentru eroii români căzuți în Primul Război Mondial. Lucrările sale se caracterizează prin rezistență, finețe, eleganță, îmbinare de stiluri și armonie estetică. După anul 1919, Vincenzo Puschiasis a fondat Antrepriza de construcții din județul Neamț, specializându-se în construirea de monumente comemorative închinate celor căzuți în Primul Război Mondial. Printre lucrări sale cele mai remarcabile în acest domeniu sunt: Complexul funerar din Cimitirul Eternitatea din Piatra Neamț, realizat în colaborare cu Gheorghe Iconaru; monumente ale eroilor ridicate în Bistricioara, Căciulești, Verșești, Roznov, Bahna, Văleni, Zănești; obeliscuri în Gârcina, Oanțu, Roznov, Piatra Șoimului, Podoleni; statuia ostașului erou din Viișoara.

Cuvinte-cheie: emigranți italieni; Primul Război Mondial; sculptori și antreprenori; Ettore Ferrari; Raffaello Romanelli; Mausoleul Eroilor de la Mateiaș; Vincenzo Puschiasis.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă